A droghasználat mai gyors terjedése sajnos az egész világon kórtünet. Illegális drogok használatának terjedése megállíthatatlannak tűnő folyamat. Ennek okait elsősorban nem a drogokban, hanem az alacsony életminőségben, a társadalmi elvárások, következtében fellépő elszabadulás utáni vágyban kell keresni.

A kialakult helyzet talán legfontosabb oka, hogy a drogfogyasztók elveszítették kapcsolatukat gyökereikkel. Nem tudják „honnan jönnek, hová tartanak, sejtelmünk sincs arról, kik Ők egyáltalán”, csak hányódnak egy olyan életben, aminek az értelmét -a ma elterjedt álláspont szerint- egyedül Ők alkotják.

Az ilyen személyiségek kiüresedtek, már hiányoznak belőlük az embert nemesítő célok, a valós szellemi tartalommal bíró értékek, megindító, megtisztító érzések, gondolatok, az őszinte kapcsolatok. Hajlamosak a kábulatot választani a problémákkal való szembenézés, azok megoldása helyett.

A statisztikák szerint minél korábban nyúl valaki a droghoz, annál valószínűbb, hogy függővé válik. Minél korábban ismeri meg a drogok világát, annál nagyobb a csábítás, hogy MINDENNAPI ÉLETÉT A VEGYI ÚTON MEGTERMELT PASSZÍV BOLDOGSÁGRA CSERÉLJE FEL!

A drogok használata az élet három fő tartópillérét támadja, bomlasztja:

EGYÉNT, CSALÁDOT, és a TÁRSADALMAT.

Attól függően, hogy a drogok központi idegrendszer melyik részére hatnak és milyen testi és lelki tüneteket okoznak, megkülönböztetünk nyugtató szereket, serkentő szerek és hallucinogéneket.

Fontos megértened és tudni, hogy a drogfogyasztás nem az egyedülálló személyek betegsége. Még a náthát bármely számunkra idegen személytől elkaphatjuk, a drogokkal túlnyomó többségben VALAMI KÖZELI SZEMÉLY KÍNÁL. Ennek szokásos menete a következő. Egy csoporthoz csatlakozik valaki, aki használja a kábítószert, vagy megtörténhet, hogy valaki több társaság tagja is, és ezek közül az egyikben használják ezeket a tiltott szereket. Ilyenkor ez a személy legtöbbször előbb-utóbb megkínálja környezetét. Az invitálás a következőképpen történik. Ne féljetek, semmi bajotok nem lesz tőle. Az hazugság, hogy ez veszélyes, ezt azért állítják, mert nem értenek meg minket, korlátozzák szabadságunkat. Ettől jól fogod érezni magadat, nem fogsz rászokni, és ha nem tetszik, majd nem csinálod többet. ÉS PERSZE AKI NEM TUD ELLENÁLLNI A KÍSÉRTÉSNEK, az előbb-utóbb meg is próbálja. ÍGY ALAKUL KI A LÁTENS DROGFÜGGŐSÉG.

Hogyan ismered meg az olyan társaságot, amelyekben megjelent a kábítószer? A látens kábítószer élvezőket aránylag nehéz megismerni. Ők még szinte semmiben sem térnek el az „egészséges” egyénektől és csoportoktól. Ugyanakkor, ha családtagként, barátként, segítőként megfigyeljük őket, LÁTHATÓAK A ROMLÁS JELEI. Először is az ilyen személyek el-eljárnak kábítószer beszerzés céljából az igazi kábítószer élvezők törzshelyeire. Ilyen egyének eredményei rosszabbodnak, gyakran kerülik a kötelezettségeiket, hiányoznak az iskolából, munkahelyről. Sokszor ok nélkül hazudnak, kezdik átvenni a kábítószeres „kultúra” filozófiáját. Ha káros következmények érik őket az iskola-munkahelykerülés, romló teljesítmény vagy a hazugság miatt, ők nem a kábítószert okolják, hanem ennek felelősségét a társadalomra hárítják. A KIALAKULT PROBLÉMÁKAT NEM KEZELIK, MEGVÁLTOZIK A FELELŐSSÉG VÁLLALÁSI HAJLANDÓSÁGUK.

Ha már kialakult a függőség. Ilyenkor a drog olyan fontossá válik a függő számára, hogy minden tevékenységét a drog köré szervezi, A DROG AZ ÉLET KÖZPONTJÁVÁ LESZ. Sokáig észrevétlen maradhat függősége, lehet, hogy csak diszkrét kedélyállapot ingadozás jelentkezik a vérben lévő drogkoncentrációtól függően. Ha nem tudja beszerezni a számára elegendő adagot, megváltozik a külső kinézete és a viselkedése. Előbb-utóbb minden pénzét a drog beszerzésére költi. Általában ezek a személyek sovánnyá válnak, viaszos, sápadt, száraz és érdes a bőrük. Kedvetlenek, elveszítik a motivációjukat a munka és bármi iránt.  Ilyen esetekben a baráti, családi és különböző szakemberek, orvosok, pszichológusok, társadalmi munkások, de ide sorolhatók az egyházi és más társadalmi foglalkozásokat űző személyek összehangolt erőfeszítése szükséges. Ők már nem tudják saját erejükből elhagyni a szert.

AZ ILYEN EGYÉNEKET KÖTELEZŐEN KI KELL „SZAKÍTANI” TÁRSASÁGUKBÓL, GYAKRAN KELL ELLENŐRIZNI. „KIGYÓGYULÁSUK” UTÁN IS FOKOZOTTAN FIGYELNI KELL ŐKET, HISZ AKI EGYSZER MÁR MEGPRÓBÁLTA A DROGOT, NAGYOBB ESÉLLYEL ÚJRA PRÓBÁLKOZIK!

TE NE AKARJ ILYEN CSOPORTHOZ TARTOZNI! NE MENEKÜLJ A KÁBULATBA, NE MENEKÜLJ  AZ ÉLETTŐL, NE HAGYD, HOGY ELCSÁBÍTSON A KÁPRÁZAT, A MÉRTÉKTELENSÉG.